Φολικό οξύ

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 17:45

Εν συντομία:Το φυλλικό οξύ από την οικογένεια των βιταμινών Β, βρέθηκε πρώτη φορά στη μαγιά και θεωρήθηκε "αντι-αναιμικός" παράγοντας. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και του RNA, τις βασικές δομικές μονάδες της ζωής, κι επομένως για την κυτταρική διαίρεση. Άρα, το φυλλικό οξύ είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τις περιόδους ταχείας ανάπτυξης, όπως η βρεφική ηλικία και η εγκυμοσύνη. Όλες οι ηλικιακές ομάδες χρειάζονται φυλλικό οξύ για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαίρίων και την αποφυγή της αναιμίας. Σημαντικές πηγές φυλλικού οξέος είναι ο χυμός πορτοκαλιού, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια, τα φασόλια, τα όσπρια και τα εντόσθια.

Γιατί πρέπει να λαμβάνουμε Φυλλικό οξύ;

Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία και στη συνέχεια λευκοπενία (ελαττωμένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων), αρνητική επίδραση σε ιστούς, όπως το βλεννογόνο του εντέρου ή στην ανάπτυξη μωρών και μικρών παιδιών.

Τα άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα έλλειψης φυλλικού οξέος είναι:

  • Ηλικιωμένοι με φτωχό διαιτολόγιο ή μειωμένη απορρόφηση
  • Άτομα με σύνδρομα κακής απορρόφησης στο έντερο (ιδίως στεατόρροια, όπου τα κόπρανα περιέχουν άπεπτο λίπος)
  • Έγκυες γυναίκες (το έμβρυο έχει αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ από τις αποθήκες φυλλικού οξέος της μητέρας του)
  • Αλκοολικοί

Με το Φυλλικό οξύ προλαμβάνουμε,

Ελαττώματα κατά τη Γέννηση: Η λήψη χαμηλής δόσης φυλλικού οξέος σχετίζεται με λανθάνουσα δυσραφία (spina bifida). Είναι απαραίτητη η χορήγηση 400mg πριν τη σύλληψη και τις πρώτες 12 εβδομάδες κύησης.

Αναιμία: Χρησιμοποιείται στη θεραπεία μεγαλοβλαστικής αναιμίας, αν η βιταμίνη Β12 έχει φανεί αναποτελεσματική, αφού το φυλλικό οξύ μπορεί να συγκαλύψει την έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Στεφανιαία Νόσο: Προσφέρει προστασία από καρδιακά προβλήματα μέσω της διατήρησης σε χαμηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Αλκοολικοί: Οι αλκοολικοί έχουν μειωμένα επίπεδα αυτής της βιταμίνης.

Δοσολογία

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 400μg

Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 200μg

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις

Ψευδάργυρος: Η λήψη πολύ υψηλών δόσεων φυλλικού οξέος μπορεί να παρεμποδίζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου.

Methotrexate: Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα (π.χ. methotrexate) αναστέλλουν το φυλλικό οξύ. Σε κάθε περίπτωση η χρήση του φυλλικού οξέος πρέπει να παρακολουθείται αυστηρά από το γιατρό.

 

Αντισπασμωδικά Φάρμακα: Το φυλλικό οξύ δεν πρέπει να λαμβάνεται συνδυαστικά με αυτά τα φάρμακα.

Διαβάστηκε 1990 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 06:40

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.