Βιταμίνη Β7 - Βιοτίνη

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012 17:59

Εν συντομία:Η βιοτίνη ή Β7 του συμπλέγματος βιταμινών Β επειδή εντοπίστηκε πρώτη φορά στο ασπράδι του ωμού αυγού είναι συνδεδεμένη με την αβιδίνη. H Βιοτίνη βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί τα τρόφιμα που τρώμε, βιοσυντίθεται από μικροοργανισμούς της εντερικής χλωρίδας. Απορροφάται ταχύτατα από τον γαστρεντερικό σωλήνα, εμπλέκεται στον ενδιάμεσο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Είναι ζωτικής σημασίας για τη λιπογένεση (παραγωγή λιπών), τη γλυκονεογένεση (παραγωγή γλυκογόνου) και το μεταβολισμό των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας. Ακόμη μπορεί να καθυστερήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών. Βρίσκεται στα φυστίκια, το φυστικοβούτυρο, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τους σπόρους σουσαμιού και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά.

Γιατί χρειάζεστε τη βιοτίνη

Η έλλειψη βιοτίνης είναι σπάνια, εκτός εάν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες ωμών αυγών. Στην περίπτωση της έλλειψης παρατηρείται αποφολιδωτική δερματίτιδα και απώλεια μαλλιών ή ακόμα και ανορεξία, ναυτία, κατάθλιψη και παραισθήσεις. Όλα αυτά τα συμπτώματα αναστρέφονται μετά από ένεση με βιοτίνη.

Η έλλειψη βιοτίνης είναι πιο συχνή στα μωρά με παθολογικές καταστάσεις του δέρματος, όπως σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και νόσο του Leiner (αποφολιδωτική ερυθροδερμία). Η βιοτίνη μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας και της νόσου του Leiner.

Τα συμπληρώματα βιοτίνης πολλές φορές συνιστώνται σε περιπτώσεις ατόμων με Candida albicans διότι η βιοτίνη μπορεί να αποτρέψει τη μετατροπή της Candida στην επιθετική μυκητώδη της μορφή. Επίσης, η βιοτίνη ενισχύει τα εύθραυστα νύχια και μαλλιά, αντιμετωπίζει την ακμή και την αλωπεκία.

Σημάδια ανεπάρκειας βιοτίνης

Το έκζεμα και η δερματίτιδα μπορούν να επιδεινωθούν από ανεπάρκεια βιοτίνης και να διαταραχθεί η καλή λειτουργία των εντέρων. Συμπτώματα ανεπάρκειας μπορεί να είναι:

  • Απώλεια γεύσης
  • Κούραση, κατάθλιψη, ναυτία,
  • Απώλεια μαλλιών
  • Λήθαργος
  • Μυαλγίες
  • Ξηροδερμία στο πρόσωπο

Δοσολογία

Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 0,5mg

ΣυνιστώμενηΗμερήσιαΔόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 0,15mg

Αλληλεπιδράσεις και αντενδείξεις

 

Τα αντισπασμωδικά (carbamazepine, phenobarbitone, phenytoin και primidone) μπορεί να αυξήσουν τις απαιτήσεις σε βιοτίνη.

 

 

Διαβάστηκε 3102 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014 10:21

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.