Αγνός (Λυγαριά - Vitex Agnus Castus)

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 07:56

Εν συντομία:Από την αρχαιότητα

Η άγνος ή λυγαριά, είναι γνωστή από την αρχαιότητα με πολλές αναφορές σε αυτήν από τον Όμηρο στην Ιλιάδα αλλά και από τον Θουκυδίδη ενώ ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως το φυτό της αγνότητας και αντιαφροδισιακό. Ο άγνος χρησιμοποιούταν για γυναικολογικά προβλήματα και για ορμονικές διαταραχές.

Πως καλλιεργείται

Η άγνος είναι φυτό της Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας. Ευδοκιμεί σε ελαφρά πορώδη και πλούσια σε οργανικές ουσίες εδάφη και σε περιοχές με ηλιοφάνεια. Το φυτό αγγίζει και τα 7μ. σε ύψος με μπλε και ροζ άνθη, ή αναπτύσσονται ως θάμνοι ή μικρά δένδρα. Το ελαφρό κορφολόγημα στα τέλη του καλοκαιριού  ευνοεί την ανθοφορία του φυτού και την πύκνωση του φυλλώματος.

Πως γίνεται η συλλογή

Οι καρποί του, με μορφή μούρου συλλέγονται το φθινόπωρο. Έχει αποδειχθεί, πως τα μούρα της άγνου επιδρούν στο ορμονικό του ανθρώπινου οργανισμού.

Πολύτιμες ιδιότητες

Κάποια πολύτιμα συστατικά του φυτού είναι το πτητικό έλαιο κινεόλη, τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή και τα ιριδοειδή. Έχει διαπιστωθεί ότι επιδρά ρυθμιστικά στις ορμόνες, αυξητικά στη δραστηριότητα της προγεστερόνης και ότι αυξάνει το μητρικό γάλα κατά τον θηλασμό. Θεραπεύει προβλήματα εμμηνόρροιας, όπως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ανωμαλίες του κύκλου, αμηνόρροια, αλλά και της στειρότητας. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε σκόνη για εντριβή αλλά και σε βάμμα για την ανακούφιση από οξείες κολίτιδες, κνησμούς, κιρσούς και δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Τέλος τα καταπλάσματα επουλώνουν πληγές ενώ στα παιδιά μπορεί να λειτουργήσει ως αντιδιαρροϊκό και στυπτικό.

Διαβάστηκε 2049 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 11:33

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.