Αγριοκερασιά (Prunus Serotina)

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012 08:42

Εν συντομία:Από την αρχαιότητα

Η αγριοκερασιά προαπαντά την Ασία απ’ την οποία μεταφέρθηκε στην Ιταλία τον 1ο αιώνα π.Χ., ενώ τη χρησιμοποιούσαν ινδιάνικες φυλές της Αμερικής, για την ανακούφιση από τις ωδίνες (=πόνοι τοκετού), αλλά και ως καταπραϋντικό του βήχα και του άσθματος. Από εκείνους οι Ευρωπαίοι έμαθαν να την χρησιμοποιούν για φαρμακευτικούςσκοπούς.

Καλλιέργεια

Η αγριοκερασιά, φυλλοβόλο δέντρο , ανήκει στα ροδιδή, αγγίζοντας σε ύψος μέχρι και τα 30μ. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά οβάλ, με λευκά άνθη και σαρκώδεις καρπούς σκούρου μπλε χρώματος, Ο φλοιός του είναι λείος και καστανέρυθρος.

Συλλογή

Το εσωτερικό μέρος του φλοιού συλλέγεται στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Χαρακτηριστικά

Τα βασικά δραστικά συστατικά της αγριοκερασιάς είναι ο κυανιούχος γλυκοζίτης, προυνασίνη, που καταπραΰνει από τον βήχα, η βενζαλδεϋδη, το ευδεσμικό οξύ, οι κουμαρίνες και οι τανίνες. Ο φλοιός της κερασιάς τονώνει, θεραπεύει τη δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο. Ωστόσο σε ανεξέλεγκτες δόσεις μπορεί να γίνει πολύ τοξικός.

Συμβουλές

Ο φλοιός της αγριοκερασιάς δε συστήνεται για βράσιμο. 

Ρίχνετε ένα κουταλάκι τριμμένου φλοιού σε βραστό νερό και πίνετε το μέγιστο δύο φλιτζάνια την ημέρα. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αγριοκέρασων, ένα τέταρτο του κιλού ημερησίως, επιδρά θετικά σε περιπτώσεις αρθρίτιδας.

Διαβάστηκε 2163 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014 11:26

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.