Βασιλικός (Ocimum Basilicum)

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 06:44

Εν συντομία:Από την αρχαιότητα...

Ο βασιλικός ξεκίνησε από την Ινδία, πριν από 4000 χρόνια και διαδόθηκε στην Ευρώπη. Στην Αίγυπτο μαζί με μύρο και λιβάνι αποτελούσε την πρώτη ύλη για την ταρίχευση των νεκρών φαραώ, ενώ στη δυτική Αφρική στους ιθαγενείς χρησίμευε ως αντιπυρετικό φάρμακο, αλλά και για τους Ρωμαίους ήταν το έμβλημα των ερωτευμένων αλλά και συστατικό μαγειρικών συνταγών. 

Πολύτιμες οδηγίες για τη σωστή χρήση του Βασιλικού

Ο βασιλικός καλλιεργείται σχεδόν παντού, ενώ συγκεντρώνει πολλά είδη με διαφορετικό χρωματισμό, άρωμα, μέγεθος και υφή φύλλου. Στην Ελλάδα, συναντάμε μόνο ένα είδος βασιλικού, τον αθάνατο, ο οποίος διατηρείται και το χειμώνα αειθαλής. 

Για μαγειρική χρήση με το μέγιστο αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα, πρέπει να κόβεται λίγα λεπτά πριν τον μαγειρευτεί. 

Για την  αποξήρανσή του, πρέπει να συλλέγεται νωρίς το πρωί ή το δειλινό, πριν ανθίσει το φυτό και χαθεί από τα φύλλα το άρωμα. Τοποθετούμε τα φύλλα σε δροσερό μέρος πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και τα αποθηκεύουμε σε κάποιο  αεροστεγές κουτί ή βάζο. 

Επίσης μπορούμε να ζεματίσουμε τα φύλλα βασιλικού και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη ή να τοποθετήσουμε φρέσκα φύλλα βασιλικού μέσα σε λάδι ώστε να διατηρηθούν φρέσκα για 4-5 ημέρες. Όταν αγοράζουμε βασιλικό πρέπει πάντα να επιλέγουμε τα μικρά φρέσκα σακουλάκια ή τα βαζάκια με τριμμένα φύλλα και ποτέ να μην τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο γιατί σίγουρα θα ξεραθούν.

Τα οφέλη του Βασιλικού

Ως αφέψημα βοηθάει στην πέψη και μειώνει τους εντερικούς σπασμούς, ενώ το εκχύλισμα του θεραπεύει στοματίτιδες και άφτρες, απαλλάσσει από ημικρανίες, πονοκεφάλους, ναυτίες του αεροπλάνου και της εγκυμοσύνης. 

Επίσης ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται για το τσίμπημα σφήκας, των κουνουπιών και των σκορπιών. 

Πολλές λεχώνες μασούν φύλλα βασιλικού για την αύξηση του γάλακτος, ενώ τα ξερά τριμμένα φύλλα χρησιμοποιούνται στη χρόνια ρινίτιδα και την ιγμορίτιδα. 

Τέλος, εφαρμόζεται και στην αρωματοθεραπεία.

 

Έτσι, μπορούμε να πούμε πως ο βασιλικός μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον κήπο και στην κουζίνα μας!

Διαβάστηκε 1600 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 21:55

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.