Βελανιδιά ή Δρυς (Quercus Robur)

Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 06:49

Εν συντομία:Από την αρχαιότητα

Η βελανιδιά στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερό φυτό των αρχαίων Ελλήνων και των Δρυϊδών. Στο παρελθόν, σε ολόκληρη την Ευρώπη υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις με δάση βελανιδιάς, αλλά, αφανίστηκαν επειδή το ξύλο της ήταν χρήσιμο στη ναυπηγική και την επιπλοποιία.

Σχετικά με την Βελανιδιά

Η βελανιδιά είναι πολύ μεγάλο δέντρο (μέχρι 45μ.), φυλλοβόλο, μακρόβιο, και οι καρποί του, είναι χρώματος πράσινου-καφέ. Τα φύλλα του είναι έλλοβα με μικρό μίσχο, ενώ ο κορμός της είναι παχύς και ογκώδης. Το Απρίλιο και τον Μάιο το δέντρο ανθίζει και συλλέγουμε και τα χρήσιμα μέρη του δέντρου, τον φλοιός της. Χαρακτηριστικό της βελανιδιάς είναι οι κηκίδες, μικροί όγκοι από έντομα και μύκητες πάνω στο δέντρο, οι οποίες περιέχουν τανίνες, γνωστές για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Πολύτιμες ιδιότητες της Βελανιδιάς

  1. Ο φλοιός του δέντρου  περιλαμβάνει φλοβατανίνη, ελλαγιτανίνη, γαλλικό ή κηκιδικό οξύ και οι κηκίδες τανίνες. 
  2. Η βελανιδιά διαθέτει στυπτική αλλά και αιμοστυπτική της δράση, ενώ 
  3. το αφέψημα του φλοιού της είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων. 
  4. Επίσης, με την μορφή κομπρέσας ή πλύσης βοηθάει στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, στις πρωκτικές ραγάδες, αλλά και σε δερματικά προβλήματα και στα μικροεγκαύματα. 
  5. Η σκόνη του αποξηραμένου φλοιού της καταστέλλει την ρινορραγία και μπορεί να μειώσει τους πολύποδες της μύτης, και σε μικρές δόσεις αντιμετωπίζει τη διάρροια και τη δυσεντερία.
Διαβάστηκε 1726 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 22:09

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.