Διατροφή και ψυχολογία πάνε μαζί

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 07:27

Εν συντομία:Σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, οι γυναίκες που διατρέφονταν με επεξεργασμένα και λιπαρά τρόφιμα κινδύνευαν περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Η δρ. Φελίπε Τζάκα απορρίπτει το μύθο της «μαγικής δίαιτας», αλλά αντίθετα θεωρεί ότι μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως, κρέας (άπαχο) και χωρίς βιομηχανικά επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά είναι η μόνη που προσφέρει σημαντικές ωφέλειες στον οργανισμό σωματικά και ψυχικά.

Έρευνα διάρκειας μίας δεκαετίας έγινε σε 1046 γυναίκες ηλικίας 20 – 93 στην οποία οι 121 είχαν διαταραχές άγχους και κατάθλιψης. (Άγχος και κατάθλιψη έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους.) Ο δυτικός τρόπος διατροφής που περιέχει αρκετή ζάχαρη και πολλά ακόρεστα λιπαρά έχει επίπτωση και στην ψυχο-συναισθηματική αρμονία του ατόμου. Η πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης ξεπερνά το 50%.

Απεναντίας, οι γυναίκες που είχαν μία πιο ισορροπημένη διατροφή με λαχανικά, φρούτα, ψάρια και τρόφιμα ολικής αλέσεως είχαν 20% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Διαβάστηκε 2606 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 21:56

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.