Οι αρθρώσεις μας

Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 15:22

Η  διαίρεση του σκελετού σε πολλά οστά και αρθρώσεις δημιουργεί  οστά  που τέμνονται. Οι αρθρώσεις , είναι ισχυρές συνδέσεις που συνδέουν τα οστά, τα δόντια, και τους  χόνδρους . Κάθε άρθρωση είναι ειδικευμένη ανάλογα με το  σχήμα της και τα δομικά στοιχεία για να ελέγχ ει το εύρος της κίνησης μεταξύ των τμημάτων που τη συνδέει .

Η λειτουργεία των αρθρώσεων  μπορεί να ταξινομηθούν  με βάση το πόσο πολύ κίνηση επιτρέπουν.

Μερικές από τις αρθρώσεις σας, όπως αυτές στο κρανίο σας, είναι σταθερές και δεν επιτρέπουν καμία κίνηση. Τα οστά στο κρανίο σας συγκρατούνται μεταξύ τους με ινώδη συνδετικό ιστό. 

Άλλες αρθρώσεις, όπως εκείνες  μεταξύ των σπονδύλων στη σπονδυλική στήλη, οι  οποίες συνδέονται μεταξύ τους με τους χόνδρου, μπορεί να κινηθούν λιγό περισσότερο από τις σταθερές αρθρώσεις.

Οι περισσότερες από τις αρθρώσεις στο σώμα μας  περιέχουν ένα λιπαντικό υγρό που ονομάζεται αρθρικό υγρό. Οι αρθρώσεις που κυριαρχούν είναι αυτές στα άκρα σας, όπου η κινητικότητα είναι σημαντική. 

Στο σώμα μας υπάρχουν δύο είδη αρθρώσεων  και αυτά είναι  η  συνάρθρωση η διάρθρωση.

Η συνάρθρωση είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται τα σκελετικά οστά που επιτρέπουν μονο περιορισμένες κινήσεις ή και καθόλου , όπως για παράδειγμα η περιοχή της λεκάνης.

Οι συναρθρώσεις είναι μαλακοί ιστοί που συνδέουν με συγκεκριμένο τρόπο τα οστά για να μη παραμένει κανενας κενός χώρος μεταξύ τους.Οι ιστοί που παρεμβάλονται είναι οι συνδετικοί, οι χονδρικοί και ο οστίτης.Οι μορφές των συναρθρώσεων είναι η συνοστέωση, η συνδέσμωση και  η συγχόδρωση.

Η διάρθρωση από την άλλη είναι η άρθρωση όπου ο ιστός που συνδέει τα οστά περιβάλλει τα άκρα των οστών, έτσι ώστε μεταξύ τους να παραμένει μικρός χώρος η αρθρική κοιλότητα.  Σαυτό το είδος της άρθρωσης, τη διάρθρωση, επιτρέπεται μικρή έως μεγάλη κινητικότητα στα αρθρούμενα οστά.

Τα κύρια μέρη της κάθε διάρθρωσης είναι: οι αρθρικές επιφάνεις,ο αρθρικός θύλακος,η αρθρική κοιλότητα,οι επιχείλιοι χόνδροι,οι διάρθριοι χόνδροι, και οι ορογόνοι θύλακοι.

Διαβάστηκε 1637 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 12:49

Back To Top

Back To Top

Προσοχή! Τα περιόχομενα της ιστοσελίδας δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την γνώμη του γιατρού σας. Σημαντικό: Ο κατάλογος προϊόντων είναι καθαρά συμβουλευτικός και δεν προορίζεται για να προσφέρει ιατρικές συμβουλές ούτε διάγνωση ή θεραπεία σε παθήσεις. Αν είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε, αν θηλάζετε ή αν παίρνετε φάρμακα σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας ( ειδικά πριν την ληψη βοτάνων). Επίσης, αν πάσχετε από οποιαδήποτε πάθηση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον κλινικό διατροφολόγο σας.